François Van Rysselberghe (1846-1893)

Als men in Vlaanderen zoekt naar "expertise" rond telefoniegeschiedenis, komt men nogal vlug bij 'de vrienden van het ateamuseum' terecht.

François Van Rysselberge (1846-1893) was een Belgisch uitvinder uit de 19de eeuw, een autodidact.
Als 17 jarige kwam hij van de humaniora, en in zijn gezinssituatie (oudste in een gezin met een aantal kinderen) kon hij zich geen universiteitsstudies veroorloven;
Hij begon te werken en werd alras benoemd tot professor van de navigatieschool in Oostende; Tussen de soep en de patatten heeft hij in 1867 en 1869 met vrucht examens afgelegd aan de universiteit van Luik, zonder ooit een les bij te wonen (zo zijn er nog, maar soit ? ).
In de jaren 1880 was er al gedurende decennia een telegrafienetwerk, maar nog geen telefonienetwerk. De Belgische overheid vond telefonie trouwens maar een hype, telegrafie deed zijn werk.
Ik heb hierover nu research gedaan, en een aantal documenten teruggevonden in het Nederlands, Frans en het Engels.

De grote verdienste van Van Rysselberghe was dat hij door het gebruik van filters telegrafie en telefonie over hetzelfde draadpaar kon sturen en zo het eerste interstedelijk telefoonnetwerk uitbouwde, dat wereldwijd veel succes had. Behalve in de Verenigde Staten en Engeland. Het is niet bewezen, maar ik heb wel de indruk dat deze landen ook een beetje neerkeken op die man uit een klein landje, die het hen eens zou komen vertellen.
Engeland en de USA waren toen immers de bakermat van de ontwikkeling van de telefonie

Ik heb nu hierover een artikel geschreven, dat in de zomer van 2019 gepubliceerd werd in

 

 

Terug naar de vrienden van het ATEAmuseum.

 


laatst gewijzigd op 17/09/19 door Jan Verhelst