Telefoonmuseum in Petitvoir

Van  telefoonverzamelaar Stefan Biesemans hadden we een tip gekregen dat er in Petitvoir, een deelgemeente van Neufchateau, een merkwaardig telefoonmuseum was, uitgebaat door een voormalig RTT/Belgacom medewerker, Emile Thinès.

Deze man was zijn carrière begonnen bij RTT als "afleveraar" van telegrams ten huize per fiets, en heeft nadien een ganse loopbaan bij dit bedrijf afgelegd.

In de loop der jaren heeft hij heel wat telefoons, maar ook telefooncellen, en 5000 telefoonkaarten verzameld. Dit staat opgesteld in een museum aan zijn huis, dat open is op aanvraag (best 's avonds bellen). Ook nu nog doet hij rommelmarkten af, bezoekt brocanterieën, of krijgt toestellen aangeboden van bezoekers.

Een voorproefje hadden we gehad op twee websites.

http://www.neufchateau.be/index.php?lg=fpdb/neuf_fr&page1=x-autrepg.htm&page2=Musee_du_telephone.htm&rep=x-autrepg
 
http://www.chestrolais.com/article-le-musee-du-telephone-60193322.html

Op 5 juli 2012 bezochten Carlos, Karel en Jan dit merkwaardig museum en leerden deze interessante man kennen.

Als oud-ateanen legden we onze focus meteen op de ATEA producten, maar hadden ook aandacht voor telefoons van "La Téléphonie Privéé" uit het Brusselse.  Deze maatschappij, die ergens in de jaren 1890 was opgericht, richtte zich eerst en vooral op KMO's.  Einde van de jaren 1920 was ze in handen van de Belgische top van ATEA, en leverden telefoons af, gemaakt met ATEA onderdelen, doch andere types.
Die Belgische top van ATEA was bij de overname van door de Brits/Amerikaanse holding in oktober 1926 wat aan de kant gezet, de plak werd gezwaaid door Engelsen en Amerikanen in de raad van bestuur. Vermoedelijk hebben ze dan uit frustratie hun centen gestoken in "La Téléphonie Privée", die dus toestellen assembleerde met ATEA materiaal.

Fotos van dit bezoek zijn hier te bekijken.

In het interbellum waren zo verscheidene andere kleine bedrijfjes actief, vooral in het Brusselse, zoals bv:

Dit is een gelijkaardige situatie met de radio industrie. Als men bv het radiomuseum in Olen bezoekt, ziet men een aantal toestellen uit de jaren 1920/30 die geassembleerd werden door kleine bedrijfjes of zelfs een elektricien, die op hun beurt hun onderdelen kochten bij grotere ondernemers.

Het privémuseum is enkel te bezoeken na afspraak, best 's avonds bellen:

M. Thinès
Chemin des Espagnols, 6
6840 Petitvoir
Tél:+32 (0)61/27 74 23

terug naar de vrienden van het ATEAmuseum


laatst gewijzigd op 06/07/12 door Jan Verhelst