Bezoek telefoniemuseum in Warneton

Bezoek

Vrijdag 25 februari 2011 zijn Carlos Bekaert, mijn broer Karel en ik naar het musée du téléphone geweest in Warneton, een dorpje naast Komen aan de Franse grens. Het is een museum in een café, dat Hubert Vanooteghem eens ontdekt heeft, de eigenaar is de vader van de cafébaas.
Over het museum en zijn eigenaar binnenkort iets meer, maar deze mail over een "buit" die we hebben binnengehaald qua Atea informatie.
De man had een heel oude ATEA cataloog. Bij nader inzien is de inhoud van deze cataloog identiek aan diegene die op de DVD DVD_ATEA_INFO staat in de map \producten\phones\jaren_1892_1919
Die cataloog is eerder spartaans: foto's van toestellen en nummers. Ik heb me altijd afgevraagd hoe men de klanten benaderde met een dergelijke cataloog, maar daar hebben we nu een antwoord op.
We hebben nu immers de hand kunnen leggen op een getypte prijslijst, die gerelateerd is met de (waarschijnlijke dure uitgave van een) gedrukte cataloog. Er staat geen jaartal op, maar ik schat van rond 1900. Daarin wordt verwezen naar bedoelde cataloog. Elk toestel wordt nauwkeurig omschreven, ingedeeld in categorieen, en er wordt een prijs gegeven.

De prijslijst maakt gewag van volgende product categorieen:
I. Appareils téléphonique de 1ère classe (rond de 70 Frs à 80 Frs).
II. Appareils domestiques appel par pile (rond de 20 a 30 Frs)
III. Apparels domestiques appel magnetique 40 à 50 Frs
IV. Tableaux ordinaires
V. Planches pour Appareils téléphoniques
VI. Microphones, téléphones et microtéléphones
VII. Sonneries et commutateurs
VIII.Commutateurs muraux et du type standard.
IX. Appareils portatifs et générateurs divers.

Een telefoon met batterij voor "usage domestique" kostte 20 tot 30 frank.
Volgens http://www.vub.ac.be/SGES/scholliers1.html  was het uurloon van een ongeschoolde metser in de periode 1898-1907 0,27 frank per uur. Een arbeider zou dus 100 uur moeten gewerkt hebben voor een vrij eenvoudige telefoon. Overduidelijk dat dit niet binnen zijn bereik lag.

Op de kaft van de cataloog stond een heel oud logo van de "Antwerp Telephone & Electrical Works" dat ik nog nooit gezien had. Vandaar dat ik vermoed dat de cataloog van de jaren 1890 is. Het logo heeft een hoog "Art nouveau" gehalte, ik heb het in photoshop wat opgekalefaterd, het is echt mooi!
oudste atealogo  

(klik om te vergroten)

Daarnaast hebben we ook een oude BTMC cataloog op de kop getikt, wat ons kan helpen BTMC producten te situeren.

Foto's

Zie http://www.kulentuur.be/ateamuseum/fotos/20110226_museum_telefonie/


laatst gewijzigd op 06/01/12 door Jan Verhelst