ATEA telefooncentrale naar het Atlantic Wall museum in Noordwijk, Nederland

In 2008 werd overeengekomen dat de vrienden van het ATEAmuseum het ATEA erfgoed mochten overdragen aan het MAS in Antwerpen. Er werd echter gevraagd symbolisch één item in de labo’s van Herentals te laten staan. Gezien er twee handbediende centrales waren, werd besloten één van die centrales op te stellen in Herentals.

Klik op de foto's hieronder om ze te vergroten

Achtergrondgeschiedenis van "onze" handbediende centrales

De handbediende centrales werden vermoedelijk in de jaren 1940-50 gemaakt op ATEA en deze exemplaren werden geleverd aan het Belgisch leger.

Begin jaren 1980 werd op ATEA terug aandacht gegeven aan het erfgoed. Bert Maes, de toenmalige verantwoordelijke voor publiciteit had aan het leger twee van die centrales gevraagd, en hoewel die verstuurd waren, kwamen die niet bij de bestemmeling terecht. Na onderzoek bleek dat de mensen op de loskade van ATEA hadden gedacht: dat is "ouwe rommel" die van een klant terug wordt gezonden, en hadden die centrales "scrap" verklaard!! Gelukkig had het leger nog dergelijke centrales in voorraad, zodat deze fier konden worden opgesteld.

De centrale van de vrienden van het ATEAmuseum

Toen de vrienden van het ATEAmuseum hun exemplaar in 2009 aan een nader onderzoek onderwierpen, bleek dat het leger heel de zaak "gedemilitariseerd" had. Telefooncentrales werden blijkbaar beschouwd als zijnde topsecret, en als die werden vrijgegeven, werd de bedrading geheel overgeknipt.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad alvorens wij eerst één, en nadien alle 14 circuits terug aan de praat hadden. De centrale zou kunnen worden opgesteld, maar door een beleidsbeslissing van het MAS is dat niet echt gebeurd.

De centrale in de Nokia Labo’s in Herentals

Na het samengaan van Nokia en Lucent Alcatel is besloten de vestigingen van Nokia in Herentals en Mechelen te sluiten, en alles over te dragen naar de vroegere Lucent-Alcatel vestiging in Antwerpen, achter het centraal station. Daar bleek niet echt plaats te zijn voor ATEA erfgoed, zodat Danny Lenaers ons contacteerde om een bestemming te zoeken.
centrale in Herentals
met Danny en Jan
 

Achtergrondgeschiedenis van de "atlantic wall" in Nederland

Tijdens de tweede wereldoorlog hadden de Duitsers over gans de Atlantische kust een "atlantic wall" gebouwd, om invasie van de geallieerden tegen te houden. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantikwall

Restanten ervan zijn in verschillende landen te bekijken, zoals bijvoorbeeld

Dit Nederlands museum werkt met vrijwilligers, die de archieven hebben uitgeplozen. Zij kwamen tot de vaststelling dat in heel wat bunkers van de Atlantic Wall in Nederland er handbediende telefooncentrales van ATEA makelij hadden gestaan.

Gezien ATEA tijdens de tweede wereldoorlog voor Siemens had moeten werken, verrastte ons dit niet echt.

De Heer Johan Gieske contacteerde me hierover, en stuurde een foto van een opstelling in Noordwijk, waar er een ATEA centrale moet hebben gestaan.

Zij zochten een dergelijke centrale, en zoiets is niet makkelijk te vinden.

Vraag en aanbod met elkaar in contact brengen

Toen Danny Lenaers met het aanbod kwam van de centrale in Herentals, dachten we meteen aan het Atlantic Wall museum. Hoewel daar enige twijfel bestond in het bestuur, werd besloten de telefooncentrale over te dragen aan het Atlantic Wall museum in Noordwijk, Nederland, op voorwaarde dat ze zou worden opgesteld.

Op zaterdag 15 oktober 2016 spraken we af met Danny Lenaers en Johan Gieske voor de overdracht in Herentals. De centrale werd overhandigd en in de auto van Johan geplaatst.
Danny en Jan van (voormalig) ATEA
Hanne en Johan van het Atlantic Wall museum
 

Reeds diezelfde avond kreeg ik de volgende enthousiaste mail:

Men was zo enthousiast dat ze meteen de andere centrale hebben weggehaald en de Atea op zijn plek hebben gezet! Hierbij vast wat foto’s genomen met mijn telefoon

 
ATEA centrale werd meteen opgesteld in het Atlantic Wall museum in Noordwijk

Al weer een stuk ATEA erfgoed dat zijn plaats heeft gevonden. Het Atlantic Wall museum in Noordwijk is tijdelijk gesloten, maar zou in mei 2017 terug opengaan. Als u dan eens in de buurt bent.

Situering van Noordwijk:

terug naar de vrienden van het ATEAmuseum


laatst gewijzigd op 09/11/16 door Jan Verhelst