Beste kul & tuur mensen,

Er wordt een nieuwe activiteit georganiseerd, aard: museumbezoek met gids

   Wat Waarover Wanneer Waar kost Afsluitdatum betalen 

Wat:  Erfgoedbib Hendrik Conscience

 

2. Waarover:

Zie hier voor meer info

Wanneer: ZATERDAG 20 JANUARI 2024 10:10u

4..Waar :  Erfgoedbib Hendrik Conscience
                         Hendrik Consciencepein 4

                    2000 Antwerpen

 5. Kost:  22 euro per persoon.
                     met museumpas: 12 euro per persoon
 

6. Inschrijvingen

worden ingewacht tot 25 november 2023. Stel niet uit tot morgen als je vandaag kan storten!!  

7. Hoe Inschrijven

ENKEL door te betalen via overschrijving
Als u mee wil, stort u het verschuldigde bedrag op bankrekening
IBAN BE80 4143 2961 0177, BIC KREDBEBB van Atea Kul & Tuur, Fortstraat 28, 2640 Mortsel, met als vermelding de dat(um) (a) van het (de) evenement(en), en het aantal personen. 
Als de betaling gebeurt vanaf een rekening met een andere naam, gelieve dan uw naam als commentaar mee te geven.
In geval van overboeking geldt de volgorde van binnenkomen van de overschrijving op de bank.

Jan Verhelst

Programma

Midden in de bruisende Antwerpse binnenstad ligt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Al meer dan vijf eeuwen bewaren en verzamelen we hier Vlaams cultureel erfgoed. Tijdens de rondleiding achter de schermen nemen we je mee door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

De focus van de rondleiding is een wandeling door het gebouwencomplex. Je ervaart de geschiedenis van de site en de bibliotheek.

We nemen je mee op wandel door de Erfgoedbibliotheek van de magnifieke Nottebohmzaal, langs de indrukwekkende magazijnen,de microfilmzaal en de leeszaal. Plots gaan er deuren open die anders gesloten blijven en zie je met eigen ogen hoe anderhalf miljoen boeken gekoesterd, bewaard en ter beschikking gesteld worden.

De Nottebohmzaal is n van de mooiste bibliotheekruimten in Belgi. De inrichting dateert van 1936. Bovendien is de Nottebohmzaal naast een tentoonstellingsruimte en bibliotheekmagazijn ook de bewaarplaats van onder anderen de globes van Blaeu en de Egyptische kast.
Je wandelt tijdens de rondleiding door indrukwekkende magazijnen naar de microfilmzaal en de leeszaal. Daar ontdek je hoe je anderhalf miljoen boeken koestert, bewaart en ter beschikking stelt. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een literaire schatkamer boordevol Vlaams cultureel erfgoed. Deze rondleiding is ideaal voor liefhebbers van Vlaamse geschiedenis en Nederlandse letterkunde.

Ook de bibliotheek zelf is erfgoed. Het verhaal van de erfgoedbibliotheek startte in 1481 toen stadsadvocaat Willem Pauwels 41 boeken aan de stad Antwerpen schonk. Jammer genoeg gingen de boeken in 1576 verloren door een brand tijdens de Spaanse Furie. Dit bewijst dat de geschiedenis van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Antwerpen.

Na dit bezoek kaarten we nog even na bij een drankje.